TECH INSIGHT

FREDDY LOIX / RALLYRIJDER

F reddy Loix is een 50-jarige die na 28 jaar de rallysport vaarwel heeft gezegd en die nu dealer principal is bij Aston Martin Brussels. Hij heeft de rallysport wel nog niet volledig vaarwel gezegd, want hij behoudt zijn connecties en samenwerking met het fabrieksteam van Skoda Belgium en hij begeleidt jonge talenten in de opstart van hun carrière. 

De samenwerking die hij had met Michelin om mee banden te ontwikkelen en te testen is hij wel medio 2019 moeten stoppen omdat dit helaas niet langer combineerbaar was.

Freddy Loix heeft een zeer lange en succesvolle carrière van 28 jaar autosport achter zich, die tevens ook zeer gevarieerd was. Hij begon zijn rally carrière met wagens die amper een paar 1000 euro kostten per wedstrijd om nadien toe te treden tot het Europees- en Wereldkampioenschap. 

Hierdoor heeft hij een vijftal verschillende generaties van rally wagens kunnen bemeesteren. Dit heeft er toe geleid dat hij zijn eerste podiumplaats in het wereld- kampioenschap al snel kon bereiken, zijn beste tijden nog verder kon verbeteren in het WK, overwinningen kon boeken in het Europees kampioenschap, maar liefst 11 overwinningen in de Rally van Ieper en 4 Belgische titels kon toevoegen aan zijn palmares.

We mogen dus met recht en rede spreken van een rijk gevulde en succesvolle carrière!

Hij heeft tijdens deze reis de verschillende wagens, versies, motorisaties, ophangingen en dergelijke uitgebreid aan de tand kunnen voelen en net daarom hadden we graag zijn technische mening en visie over een paar uiteenlopende zaken gevraagd.

Hij begon zijn zegetocht immers in de louter voorwiel aangedreven wagens. Freddy is een van de eerste generaties rally piloten die met voorwiel aangedreven wagens begon te rijden voor een eerste plaats in het algemeen klassement en het Belgisch kampioenschap. 

In de WRC heeft hij uiteraard met de 4-wiel aangedreven wagens gereden en hij heeft ook met Porsche’s verscheidene rally’s succesvol afgewerkt. De ideale persoon dus om hier dieper op in te gaan!

Hij begon zijn carrière in een Opel Astra in 1993 toen hij zijn op zijn 24 jaar zijn eerste professioneel contract tekende bij Opel Team Belgium, na 9 jaar als mechanieker gewerkt te hebben.

Als je Freddy vraagt welk moment uit zijn volledige carrière hem het meest bij- gebleven is, ontdek je onmiddellijk de mens achter de legende, want dit is in de eerste plaats het ondertekenen van zijn eerste prof contract op zijn 24ste en zijn 2de plaats in 1996 (met een 4×4 Group A Toyota Celica) in zijn eerste WK deelname in Portugal, waar hij onmiddellijk de 2de plaats in het algemeen klassement weet te bereiken.

Wil je de rest van dit artikel lezen? Lees verder in magazine editie 1 op pagina 34.

Tech insight

FREDDY LOIX / RALLYRIJDER

F reddy Loix is een 50-jarige die na 28 jaar de rallysport vaarwel heeft gezegd en die nu dealer principal is bij Aston Martin Brussels. Hij heeft de rallysport wel nog niet volledig vaarwel gezegd, want hij behoudt zijn connecties en samenwerking met het fabrieksteam van Skoda Belgium en hij begeleidt jonge talenten in de opstart van hun carrière. 

De samenwerking die hij had met Michelin om mee banden te ontwikkelen en te testen is hij wel medio 2019 moeten stoppen omdat dit helaas niet langer combineerbaar was.

Freddy Loix heeft een zeer lange en succesvolle carrière van 28 jaar autosport achter zich, die tevens ook zeer gevarieerd was. Hij begon zijn rally carrière met wagens die amper een paar 1000 euro kostten per wedstrijd om nadien toe te treden tot het Europees- en Wereldkampioenschap. 

Hierdoor heeft hij een vijftal verschillende generaties van rally wagens kunnen bemeesteren. Dit heeft er toe geleid dat hij zijn eerste podiumplaats in het wereld- kampioenschap al snel kon bereiken, zijn beste tijden nog verder kon verbeteren in het WK, overwinningen kon boeken in het Europees kampioenschap, maar liefst 11 overwinningen in de Rally van Ieper en 4 Belgische titels kon toevoegen aan zijn palmares.

We mogen dus met recht en rede spreken van een rijk gevulde en succesvolle carrière!

Hij heeft tijdens deze reis de verschillende wagens, versies, motorisaties, ophangingen en dergelijke uitgebreid aan de tand kunnen voelen en net daarom hadden we graag zijn technische mening en visie over een paar uiteenlopende zaken gevraagd.

Hij begon zijn zegetocht immers in de louter voorwiel aangedreven wagens. Freddy is een van de eerste generaties rally piloten die met voorwiel aangedreven wagens begon te rijden voor een eerste plaats in het algemeen klassement en het Belgisch kampioenschap. 

In de WRC heeft hij uiteraard met de 4-wiel aangedreven wagens gereden en hij heeft ook met Porsche’s verscheidene rally’s succesvol afgewerkt. De ideale persoon dus om hier dieper op in te gaan!

Hij begon zijn carrière in een Opel Astra in 1993 toen hij zijn op zijn 24 jaar zijn eerste professioneel contract tekende bij Opel Team Belgium, na 9 jaar als mechanieker gewerkt te hebben.

Als je Freddy vraagt welk moment uit zijn volledige carrière hem het meest bij- gebleven is, ontdek je onmiddellijk de mens achter de legende, want dit is in de eerste plaats het ondertekenen van zijn eerste prof contract op zijn 24ste en zijn 2de plaats in 1996 (met een 4×4 Group A Toyota Celica) in zijn eerste WK deelname in Portugal, waar hij onmiddellijk de 2de plaats in het algemeen klassement weet te bereiken.

Wil je de rest van dit artikel lezen?Lees verder in magazine editie 1 op pagina 34.

© 2022 Boelet

INTERESSANTE LINKS

BEDRIJVEN