VAN RACECIRCUIT TOT SIMRACEN

JOSHUA ROGERS / E-SPORTS

Joshua Rogers wordt momenteel beschouwd als een van de beste sim-racers ter wereld. Door succes heeft de Australiër snel naam gemaakt in de Esports-scene – vooral in samenwerking met Porsche. Afgelopen herfst werd de 20-jarige gekroond tot kampioen van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup. 

Rogers heeft onlangs voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team gestreden in een virtuele Porsche 99X Electric in de ABB Formula E “Race at Home Challenge”, evenals in de virtuele versie van de 24 uur van Le Mans. 

In aflevering negen van de podcast “Inside E” bespreekt Rogers zijn oorsprong in de autosport, zijn overstap van echte naar virtuele autosport, de parallellen en verschillen tussen beide werelden en zijn samenwerking met de in Stuttgart gevestigde sportwagenfabrikant.

Simracen heeft de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen, grotendeels dankzij de coronavirus pandemie. In de “Race at Home Challenge”, gelanceerd door de Formule E, streden de vaste coureurs in de elektrische raceklasse naast professionele simracers in een aparte categorie. 

Een naam die regelmatig bovenaan de resultaten stond, was die van Joshua Rogers die een digitale Porsche 99X Electric reed voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team, en indruk maakte met één overwinning en drie podia van in totaal vijf starts.

De passie van de Australiër voor autosport begon in de echte wereld. ‘Mijn familie was altijd al gepassioneerd door de autosport – of het nu op twee of vier wielen was’, zei Rogers, herinnerend aan zijn jeugd. Toen hij op zevenjarige leeftijd zijn eerste kart kreeg, was hij regelmatig op racecircuits down under.

Naast het karten begon Rogers in 2014 ook met simracen als onderdeel van de training, en al snel begon hij ervan te genieten. “Er zijn zeker overeen- komsten, maar ook verschillen tussen echt en virtueel racen. 

Er zijn meer algemene technieken, zoals het vinden van de racelijn, het versnellen uit bochten of het internaliseren van rempunten, die erg lijken op echte autosport,” zei Rogers. “Omgekeerd heb je natuurlijk niet de rijervaring en verbinding met de auto, die je op een racecircuit zou doen.” 

Er zijn ook parallellen als het gaat om de voorbereiding op een evenement, op het gebied van auto-, track- en gamesoftware. “Het vinden van de beste configuratie voor de auto en het analyseren van telemetriegegevens maakt deel uit van mijn dagelijkse werk”, zegt Rogers.

Wil je de rest van dit artikel lezen? Lees dan verder in magazine editie 1 op pagina 39.

Van racecircuit tot simracen

JOSHUA ROGERS / E-SPORTS

Joshua Rogers wordt momenteel beschouwd als een van de beste sim-racers ter wereld. Door succes heeft de Australiër snel naam gemaakt in de Esports-scene – vooral in samenwerking met Porsche. Afgelopen herfst werd de 20-jarige gekroond tot kampioen van de Porsche TAG Heuer Esports Supercup. 

Rogers heeft onlangs voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team gestreden in een virtuele Porsche 99X Electric in de ABB Formula E “Race at Home Challenge”, evenals in de virtuele versie van de 24 uur van Le Mans. 

In aflevering negen van de podcast “Inside E” bespreekt Rogers zijn oorsprong in de autosport, zijn overstap van echte naar virtuele autosport, de parallellen en verschillen tussen beide werelden en zijn samenwerking met de in Stuttgart gevestigde sportwagenfabrikant.

Simracen heeft de afgelopen maanden een enorme vlucht genomen, grotendeels dankzij de coronavirus pandemie. In de “Race at Home Challenge”, gelanceerd door de Formule E, streden de vaste coureurs in de elektrische raceklasse naast professionele simracers in een aparte categorie. 

Een naam die regelmatig bovenaan de resultaten stond, was die van Joshua Rogers die een digitale Porsche 99X Electric reed voor het TAG Heuer Porsche Formula E Team, en indruk maakte met één overwinning en drie podia van in totaal vijf starts.

De passie van de Australiër voor autosport begon in de echte wereld. ‘Mijn familie was altijd al gepassioneerd door de autosport – of het nu op twee of vier wielen was’, zei Rogers, herinnerend aan zijn jeugd. Toen hij op zevenjarige leeftijd zijn eerste kart kreeg, was hij regelmatig op racecircuits down under.

Naast het karten begon Rogers in 2014 ook met simracen als onderdeel van de training, en al snel begon hij ervan te genieten. “Er zijn zeker overeen- komsten, maar ook verschillen tussen echt en virtueel racen. 

Er zijn meer algemene technieken, zoals het vinden van de racelijn, het versnellen uit bochten of het internaliseren van rempunten, die erg lijken op echte autosport,” zei Rogers. “Omgekeerd heb je natuurlijk niet de rijervaring en verbinding met de auto, die je op een racecircuit zou doen.” 

Er zijn ook parallellen als het gaat om de voorbereiding op een evenement, op het gebied van auto-, track- en gamesoftware. “Het vinden van de beste configuratie voor de auto en het analyseren van telemetriegegevens maakt deel uit van mijn dagelijkse werk”, zegt Rogers.

Wil je de rest van dit artikel lezen? Lees dan verder in magazine editie 1 op pagina 39.

© 2022 Boelet

INTERESSANTE LINKS

BEDRIJVEN