Tech Insight

DE PLAATS VAN DE AUTO IN ONZE MOBILITEIT / MARK PECQUEUR

Vandaag laten wij één van de steunpilaren van Fabriek Kramiek, Mark Pecqueur, aan het woord om zijn wetenschappelijk gefundeerde visie over de toekomst van de wagen nader toe te lichten en zijn ongezouten en uitgesproken visie vorm te geven.

Corona heeft ervoor gezorgd dat mensen vooral de fiets en andere vormen van trage mobiliteit hebben herontdekt. Kijk maar naar de verkoop van fietsen die wereldwijd de hoogte is ingeschoten, tot het niveau dat er zelfs een tekort is aan zowat alle fietsen en fietsonderdelen. 

Neem daarbij nog de elektrische steps en monowheels en je moet vaststellen dat corona de trage mobiliteit een flinke boost heeft gegeven. Niet alles zal na corona verdwijnen. 

De impact van 'Het Nieuwe Normaal'

Eens mensen een nieuwe fiets of step hebben gekocht, zullen ze deze wel blijven gebruiken. Een tweede fenomeen dat ingang heeft gekend, is thuiswerk. Vele bedrijven waren verplicht hun mensen thuis aan het werk te zetten en hebben gemerkt dat dit geen negatieve invloed heeft gehad op de productiviteit. 

Niet alles is als thuiswerk te organiseren maar vele werkzaamheden wel. Ook hiervan zullen zeker een aantal zaken blijven hangen met een lagere mobiliteitsbehoefte als gevolg.

Wil je dit artikel verder lezen?
Ga voort in editie 3 op pagina 21.