Financiële cijfers voor de automotive – December 2020

Financiële cijfers voor de automotive – December 2020


MARKET INSIGHT

Traxio presenteert: marktcijfers voor december 2020

De sluiting van de showrooms voor het publiek in de maand november heeft de inschrijvingen van nieuwe personen- en bestelwagens en zware trekkers geen goed gedaan. Ook de verkoop van tweedehandse personenwagens gaat achteruit en dat is al lang geleden.

Filip Rylant, woordvoerder van TRAXIO, vat de situatie als volgt samen: “De sluiting van de showrooms heeft zijn effect niet gemist : de inschrijvingen van nieuwe wagens kelderen in november met -15,4% (jaar- totaal: -22,3%) en zelfs de tweedehandswagens dalen met -5,9% na 5 goede maand- en (jaartotaal: – 6,4%). De nieuwe lichte bedrijfsvoer- tuigen gaan verder achteruit met -7,8% (jaartotaal: -13%) maar de tweedehandse LCVs stijgen met +11,3% in november (Ytd: +0,2%).

Bij de vrachtwagens zien we overal stijgingen ten opzichte van november 2019, be- halve voor de nieuwe zware trekkers (-30,9%), die het bijzonder slecht blijven doen terwijl de tweedehandse zware trekkers het wel prima deden in november (+12,3%). Het meest opvallende cijfer komt van de tweedehandse motorfietsen: die gaan er maar liefst +37,0% op voor- uit!”

NIEUWE PERSONENWAGENS
De strengere Coronamaatregelen waardoor showrooms moesten gesloten blijven voor particuliere klanten, hebben de verkoop in november behoorlijk gefnuikt. De inschrijvingen van nieuwe personenwagens kennen – na een duik van -9,2% in oktober – een terugval met maar liefst -15,4%. Het gecumuleerde jaartotaal blijft op -22,3% steken.

Ondertussen blijven de hybride wagens hun opmars verder zetten in 2020: ze halen een aandeel van tot 15,4% terwijl het aandeel van benzine daalt onder de helft met 49,1%. De verklaring hiervoor moeten we vooral zoeken bij de hybride bedrijfswagens die sinds begin dit jaar kunnen rekenen op een gunstiger VAA (Voordeel Alle Aard).
De wagens met een lagere CO2-uitstoot (minder dan 109 g/km) groeien verder: van 24,2% in 2019 naar 45,4% in 2020. De vergroening van de vloot zet zich verder door.

IMPACT SLUITING SHOWROOMS IN NOVEMBER: OOK TWEEDEHANDSWAGENS KRIJGEN KLAPPEN.

Wilt u dit artikel verder lezen?
Ga verder in het magazine op pagina 42.


Lees online versie


Download magazine

Geef een reactie